Защо хидратирането е важно

Автор: Herbalife Nutrition
хидратираща чаша с вода и добавен лимон

За да има тялото ни достатъчно количество течност, трябва да се хидратираме на равни интервали през целия ден, а също така трябва да следим и променяме нивата си на хидратация в зависимост от нашата възраст, пол, физическа активност и климатичните условия, в които живеем1. Редовното пиене на течности през работното време поддържа нивата ни на трудоспособност и дори може да намали случаите на трудови злополуки2. Въпреки тези наблюдения проучванията показват, че до 35% от европейците не пият достатъчно вода, особено възрастните хора2.

 

 Колко вода трябва да пием на ден?

Като обща препоръка, представена от научната общност в Европа, жените трябва да консумират 2 литра вода на ден, а мъжете трябва да се стремят към 2,5 литра, за да останат хидратирани и да се възползват напълно от ползите за своето здраве* от пиенето на вода1.

Препоръката от научните специалисти е 70-80% от приема на течности да идва именно от вода, а останалите (20-30%) да идват от храната1. Добрите източници за хидратация от храната са млякото и пресните плодове и зеленчуци, но при условие че нямат високо съдържание на калории и захар. Дори чайовете и кафетата могат да бъдат полезен източник за хидратация. Преглед на публикувани проучвания показва, че консумацията на кофеин под 250 мг/ден (приблизително 2 чаши кафе на ден) няма да доведе до обезводняване на организма, особено при хора, които редовно консумират кофеин3. Билковите чайове са добра алтернатива - с по-ниско съдържание на кофеин, ако е необходимо.

Herbalife Nutrition предлага разнообразие от напитки, които могат да помогнат за поддържане на хидратацията. Например Хербал алое концентрат може да се консумира с вода или да се комбинира с друг плодов сок. Хербал алое концентрат е нискокалоричен концентрат, който съдържа 40% сок от алое вера, извлечен от листа алое вера, и може да ви помогне да достигнете ежедневния, препоръчителен прием на течности.

Разтворимата билкова напитка съдържа билков чай с комбинация екстракти от зелен чай, висококачествени листа черен чай, малва, хибискус и кардамон. Разтворимата билкова напитка може да допринесе за ежедневния Ви прием на вода, а също така осигурява 85 мг кофеин в една порция.

 

* Водата допринася за поддържането на нормални физически и когнитивни функции и нормалното регулиране на телесната температура.