Какво са въглехидратите?

Автор: Сюзан Бауърман
маса, отрупана с плодове, зеленчуци и ядки

Въглехидратите наш враг ли са?

През последните няколко десетилетия въглехидратите преминаха от това да са силно хвалени до наричани враг на отслабването. И все пак дали този спорен макронутриент наистина е вреден за Вас? За Сюзън Бауърман, директор на отдел „Обучение по здравословно хранене“, те са просто неразбрани! Хората, които спазват хранителен режим с ниско съдържание на въглехидрати или изобщо без въглехидрати, често не консумират най-популярните източници като хляб, тестени изделия и картофи, но въглехидратите се крият и в много други храни?

Както обяснява Сюзън: „Редица храни са източник на въглехидрати, което е добре, защото за тялото Ви въглехидратите са гориво“.

Въпреки това – бързо изтъква Сюзън – не всички въглехидрати са равни. Обяснявайки, че най-малко обработените (термично) въглехидрати са най-полезни, тя споделя, че плодовете, зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите храни са най-подходящият избор. „Освен въглехидрати, тези храни доставят на тялото витамини и минерали“, добавя тя. „Говорим ли и за храни на растителна основа, те ни осигуряват и фибри“.

Въглехидратите, които трябва да се избягват, са силно обработените и рафинирани такива, които се намират в сладкиши, бисквити, тестени изделия и хляб от бяло брашно, както и някой солени и пикантни храни като пица, например, ако трябва да назовем само няколко.

 

„Тези храни могат да предложат на организма много малко полезни вещества, но пък са богати на калории“, споделя Сюзън. „Така че по-логично е да задоволяваме нуждите си от въглехидрати от по-здравословни източници, тъй като в тях има и много други хранителни вещества“.

 

Защо фибрите са важни?

Много хора не знаят, че фибрите са вид въглехидрати и се смятат за един от най-важните фактори в хранителния режим на човек. Откриват се в храни като плодове, зеленчуци и зърнени храни и играят роля в храносмиланелната функция. Влакнините от овесено зърно допринасят за увеличаване на обема на изпражненията.

Опитайте Овесено-ябълковата напитка – здравословен избор с контрол на калориите, който осигурява 5 г фибри в една порция. Има ли нещо по-хубаво от това? Да, продуктът има страхотен вкус и не съдържа захар!

 

Искате да контролирате теглото си и да увеличите приема на фибри?

Заменете 2 хранения на ден с любимия си шейк Формула 1* и добавете и една дневна порция Овесено-ябълкова напитка, за да увеличите ежедневния си прием на фибри. Завършете деня със здравословно, балансирано основно ястие.

 

ПОМНЕТЕ:

Резултатите се получават най-добре при план с 80% здравословно хранене и 20% физически упражнения, така че защо да не пробвате някои от предложенията за упражнения на Саманта Клейтън за извайване на стройно тяло?

* За контрол на телесното тегло: Ежедневното заместване на две основни хранения при нискокалорична диета със заместители на хранения допринася за намаляване на телесното тегло. Заместете две хранения на ден с един вкусен Формула 1 шейк и приемете едно пълноценно хранене.

 

Сюзън Бауърман е директор на отдел „Обучение по здравословно хранене“ в Herbalife. Тя е регистриран диетолог и сертифициран специалист по спортна диетология.