Защитете кожата си през лятото

Автор: Herbalife Nutrition
жена, държаща  продукти Herbalife SKIN за грижа за кожата през лятото

Докато някои от нас обичат да понаучат предварително няколко думи на местния език, където отиваме на почивка, има и друг език, който да овладеем – езикът за защита от слънцето. Какво е UVB? Има ли наистина разлика между слънцезащитен фактор (SPF) 20 и (SPF) 30? Какво означават те, когато добавим и думата „водоустойчив“? Ако все още не владеете този „език“, Ви предлагаме едно полезно ръководство: 

 

UVA 

Превод: ултравиолетови лъчи, тип A, дълга дължина на вълната, която носи облъчване (радиация) от слънцето. Излагането на UVA лъчи може да причини бръчки, втвърдяване на кожата и пигментация.

 

UVB 

Превод: ултравиолетови лъчи, тип В, къса дължина на вълната, която причинява изгаряне на кожата. 

Защитата от UVA и UVB лъчите се определя по скала от 0 до 5 звезди на етикетите на слънцезащитните продукти; 5 звезди е най-високото ниво на защита.

 

SPF

Превод: слънцезащитен фактор, който се определя по скала от 2 до 50+; дерматолозите препоръчват използването на продукти минимум със SPF 30. Слънцезащитният фактор в продуктите за защита на кожата от слънце спомага за блокиране на UVB лъчите. 

 

Широк спектър 

Превод: слънцезащитен продукт, който предпазва от UVA и UVB лъчите, осигурявайки по-пълна защита. 

 

Водоустойчив

Превод: НЕ „противоводен’! Никога не разчитайте, че кожата Ви ще бъде защитена също толкова добре след като се топнете във водата, колкото и след първото нанасяне на слънцезащитен крем. Мажете се отново и отново.

 

ПОМНЕТЕ: редовно нанасяйте продукт с широк спектър и помислете дали да не използвате защитен дневен крем при по-чувствителна кожа, напр. лицето всеки ден от годината (препоръчваме нашия Предпазващ овлажнител SPF30), не стойте на слънце през най-горещата част от деня и не забравяйте да носите шапка!