Защитете кожата си през лятото

Автор: Herbalife Nutrition

Докато някои от нас обичат да понаучат предварително няколко думи на местния език, където отиваме на почивка, има и друг език, който да овладеем – езикът за защита от слънцето. Какво е UVB? Има ли наистина разлика между слънцезащитен фактор (SPF) 20 и (SPF) 30? Какво означават те, когато добавим и думата „водоустойчив“? Ако все още не владеете този „език“, Ви предлагаме едно полезно ръководство: 

 

UVA 

Превод: ултравиолетови лъчи, тип A, дълга дължина на вълната, която носи облъчване (радиация) от слънцето. Излагането на UVA лъчи може да причини бръчки, втвърдяване на кожата и пигментация.

 

UVB 

Превод: ултравиолетови лъчи, тип В, къса дължина на вълната, която причинява изгаряне на кожата. 

Защитата от UVA и UVB лъчите се определя по скала от 0 до 5 звезди на етикетите на слънцезащитните продукти; 5 звезди е най-високото ниво на защита.

 

SPF

Превод: слънцезащитен фактор, който се определя по скала от 2 до 50+; дерматолозите препоръчват използването на продукти минимум със SPF 30. Слънцезащитният фактор в продуктите за защита на кожата от слънце спомага за блокиране на UVB лъчите. 

 

Широк спектър 

Превод: слънцезащитен продукт, който предпазва от UVA и UVB лъчите, осигурявайки по-пълна защита. 

 

Водоустойчив

Превод: НЕ „противоводен’! Никога не разчитайте, че кожата Ви ще бъде защитена също толкова добре след като се топнете във водата, колкото и след първото нанасяне на слънцезащитен крем. Мажете се отново и отново.

 

ПОМНЕТЕ: редовно нанасяйте продукт с широк спектър и помислете дали да не използвате защитен дневен крем при по-чувствителна кожа, напр. лицето всеки ден от годината (препоръчваме нашия Предпазващ овлажнител SPF30), не стойте на слънце през най-горещата част от деня и не забравяйте да носите шапка!