Спрете цикъла на йо-йо ефекта във Вашата диета

Автор: Сюзън Бауърман
жена, която стои в залата след тренировка

Една от дългогодишните ми пациентки отслабна със 75 кг. Преди да си помислите: „Е-ха, това е много!“ или „Чудя се как го успяла?“, нека кажа само, че тя не отслабна изведнъж. И между другото, тя свали едни 15 кг цели 5 пъти. Тази дама е класически пример за "йо-йо диета" – теглото й се покачва и сваля и рядко остава стабилно за по-продължителен период. Отдавна се знае, че хората са по-предразположени към йо-йо ефекта, когато спазват прекалено строг хранителен режим по-дълго време. След като „подхлъзването“ – т. е. неспазването на диетата – се превърне в истински отказ от спазване, старите навици се появяват наново, свалените килограми се връщат и цикълът започва отначало.

Няма нищо лошо в това да сте амбициозен и нетърпелив да започнете да контролирате теглото си. Да имате желание и стремеж да постигнете целта си е половината победа в битката. Но си признайте, че когато се опитвате да направите твърде много твърде бързо можe дa стигнете до неминуем отказ. Бъдете реалист колко можете да промените наведнъж и приемете каквито и да са тези промени по отношение на сваленото тегло.

Проследяването на Вашия напредък е изпитана стратегия за поддържане на правилния курс. Намирането на източници на подкрепа също е полезно. Фитнес приятелите са чудесно предложение и някои хора намират голяма полза в подкрепата, която получават чрез онлайн общността. И не на последно място, бъдете гъвкав и се учете от грешките си. Ако изпробвате режим на упражнения или нова храна, която наистина не ви харесва, опитайте нещо друго. Не забравяйте, че целта не е да отслабнете колкото може по-бързо - а да установите здравословни модели на хранене и упражнения, които ще Ви помогнат да свалите тегло и да го задържите.

Ясно е, че голяма част от решаването на йо-йо дилемата зависи от промяната на Вашето поведение: хранене с по-малки порции, но по-често; уверете се, че приемате протеин с всяко хранене и лека закуска; планирайте предварително; проследявайте напредъка си и потърсете помощ – всичко това са ключови фактори за успех. Бързият спринт до финала - последван от бяг в обратната посока, няма да Ви доведе до никъде. Когато става въпрос за успешно отслабване, бавният и равномерен бяг определено ще спечели състезанието.

 

Сюзън Бауърман е директор на отдел „Обучение по здравословно хранене“ в Herbalife. Тя е регистриран диетолог и сертифициран специалист по спортна диетология.